THE ANALOGUES SIDESHOW – INTRODUCING THE ANALOGUES SIDESHOW

Artiest info
Website
facebook

Label: Analogue Recordings

Info: Starman Promotions

Foto: Carin Verbruggen

 

‘The Analogues’ is een vijfkoppige Nederlandse muziekformatie die tot op heden vooral gekend was als een ‘tribute’-band die de liedjes van ‘The Beatles’ coverde en de jongere generaties op die wijze liet kennismaken met de muziek die aan het einde van de jaren ‘60 van vorige eeuw de hele wereld wist te veroveren. Dat gebeurde dankzij de zes studioalbums “Revolver”, “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”, “Magical Mystery Tour”, “The White Album”, “Let It Be” en “Abbey Road”, platen die ‘The Beatles’ van 1966 tot 1969 opnamen maar indertijd zelf nooit live op de podia hebben gespeeld. De composities van Paul McCartney, John Lennon en George Harrison die deze historische groep uit Liverpool samen met drummer Ringo Starr op hun beste albums brachten zijn door de shows van ‘The Analogues’ zestig jaar later nog steeds gekend en geliefd bij elke muziekfan.

Met het album “Introducing The Analogues Sideshow” willen Felix Maginn (zang en gitaar), Diederik Nomden (zang, piano, orgel en gitaar), Jac Bico (zang en gitaar), Bart van Poppel (zang, bas, piano en orgel) en Fred Gehring (zang, drums en percussie) nu voor het eerst hun eigen composities aan het publiek voorstellen. Songs die weliswaar in een herkenbare ‘Beatles’-stijl werden gecomponeerd maar die wonderwel hun verdiende plaats krijgen in deze 21e eeuw. Vooraleer dit nieuwe album op de markt werd gebracht verschenen er al drie van de dertien tracks op single met de songs “Goodfoot” (zie 1e video), “Patience” en “Can’t Figure You Out”.

Welke nummers steken er nu bovenuit op “Introducing The Analogues Sideshow”? Eigenlijk geen enkele track, maar er staat ook geen enkele zwakkere song op de tracklijst van dit album. Lekker nostalgisch klinken o.a. “Don’t Fade Away” (zie 2 audiovideo), “Nothing Can Hurt Me Today” dat qua ritmiek sterk lijkt op de Beatles-song “The Ballad Of John And Yoko”, de pianoballad “Damned If You Go”, het vocaal aan McCartney herinnerende akoestische gitaarnummer “Magnetic Fields”, het rockende “Yeah Yeah Yeah” en de 5 minuten durende symfonische afsluiter “Still Waiting”.

Opmerkelijk aan deze opname is trouwens dat alle instrumenten die de bandleden hanteren identiek zijn aan het materiaal dat de originele ‘Beatles’ destijds gebruikten, kortom ‘vintage’ verzamelwerk. Ook het feit dat alle vijf bandleden hebben bijgedragen als songschrijvers is een opvallend gegeven. De originele ‘Fab Four’ zijn door de jaren heen gehalveerd met enkel Paul McCartney en Ringo Starr als nog in leven zijnde ‘Beatles’. Maar die twee kunnen zich alsnog verheugen in het feit dat dit Nederlandse vijftal hun muziek anno 2022 op zeer waardige wijze in ere houdt en daar bovendien nog eens dertien schitterende eigen ‘Beatlesque’-liedjes aan toegevoegd heeft.

(valsam)